‘Overheid VS verzamelt DNA wereldleiders voor ontwikkeling biowapens’

Geplaatst: 30 oktober 2012 in Biometrische controlemaatschappij, Genetische manipulatie
De wetenschap staat op het punt om mensen in gruwelijke monsters te kunnen veranderen die tot nu toe alleen in sciencefiction films zoals Resident Evil voorkwamen. 
Volgens The Atlantic verzamelt de Amerikaanse overheid in het geheim het DNA van wereldleiders om specifieke biowapens te ontwikkelen die alleen deze leiders uitschakelen en anderen die ermee in contact komen hooguit een beetje ziek maken. Het DNA van president Barack Obama zou zelfs nu al beschermd worden tegen een aanval met een dergelijk wapen.

 

Genetische manipulatie neemt vooral sinds het begin van deze eeuw een hoge vlucht.   The Atlantic schetst een scenario dat al binnen enkele jaren realiteit kan worden: biowapens, bijvoorbeeld in de vorm van onschuldig lijkende pillen die op specifieke DNA patronen zijn afgestemd, worden gebruikt tegen één individu, een groep mensen of zelfs een compleet volk of ras.

De ontwikkelingen op dit gebied gaan veel sneller dan de meeste mensen beseffen. In Amerika werden gewonde soldaten reeds met succes van bionische ledematen voorzien. Voor de middelbare generatie zal de term ‘bionisch’ waarschijnlijk doen terugdenken aan de TV-serie ‘De Man van Zes Miljoen’ uit de jaren ’70. In deze serie krijgt een zwaar gewonde astronaut nieuwe, bionische ledematen waardoor hij buitengewone fysieke krachten krijgt.

Obama nu al beschermd tegen biowapen
Wat toen sciencefiction was is in technologisch opzicht realiteit aan het worden. Zoals met alle wetenschappelijke vooruitgang dreigt er naast het kunnen helpen van bijvoorbeeld gehandicapten en kankerpatiënten ook gevaar. Ronald Kessler schreef in 2009 in zijn boek ‘In de Geheime Dienst van de President’ dat stewards nu al de lakens, drinkglazen en andere objecten die de president heeft aangeraakt vernietigen om te voorkomen dat kwaadwillenden zijn DNA verzamelen en op grond daarvan een specifiek op hem gericht biowapen ontwikkelen.

VS verzamelt DNA wereldleiders 
WikiLeaks onthulde in 2010 dat minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de Amerikaanse ambassades in het buitenland de opdracht heeft gegeven om op vergelijkbare -en clandestiene- wijze het DNA van buitenlandse staatshoofden en hoge VN officials te verzamelen. Op grond van dit DNA kan een specifiek op een leider gericht wapen worden ontwikkeld, die zodra hij ‘lastig’ wordt of weigert mee te werken zonder bijkomende schade definitief kan worden uitgeschakeld.
Als de VS zich reeds bezig houdt met deze praktijken dan kan gerust worden aangenomen dat Rusland, China en andere technologisch vergevorderde landen dit eveneens doen. Volgens Andrew Hessel, expert in genetica en microbiologie en mede auteur van het The Atlantic artikel, is het inderdaad bijna mogelijk geworden zo’n wapen te ontwikkelen. De meeste technologieën om DNA op een dergelijke wijze te manipuleren bestaan reeds en worden met de dag krachtiger. Zo zullen onder andere kankerpatiënten waarschijnlijk al over een paar jaar kunnen worden behandeld met specifiek op hun DNA afgestemde medicijnen.
Wapens die compleet ras uitroeien 
Deze voor zieken en gehandicapten fantastische nieuwe technologieën hebben echter een angstwekkende schaduwzijde. Niet alleen zouden wetenschappers er per ongeluk pandemieën mee kunnen veroorzaken, maar ze zouden ook kunnen worden misbruikt om massavernietigingswapens te produceren. Het idee dat een biowapen waarschijnlijk al in de nabije toekomst een heel volk of zelfs een compleet ras kan uitroeien -of in ‘zombies’ kan veranderen- is te gruwelijk voor woorden, vooral omdat het inzetten van zo’n wapen een veel lagere drempel heeft dan het gebruik van kernwapens, die immers alle infrastructuur vernietigen en de planeet voor duizenden jaren vergiftigen met dodelijk straling.
Er zijn echter ook minder drastische, maar eveneens zorgwekkende toepassingen mogelijk. Zo zou een bedrijf of een consortium een biowapen op de bevolking kunnen loslaten dat bijvoorbeeld de kooplust aanwakkert.

Nieuwe levensvormen, mengen van soorten
Synthetische biologen zijn inmiddels in staat om met bestaand DNA een oneindig aantal nieuwe genomen te maken. Deze techniek vormt de basis waarmee in de nabije toekomst DNA (her)ontworpen kan worden, waardoor bestaande organismes -en ook de mens- voorgoed kunnen worden veranderd of met elkaar kunnen worden vermengd. Het zal zelfs mogelijk worden om compleet nieuwe levensvormen te ontwerpen die bijvoorbeeld zijn aangepast aan extreme klimatologische omstandigheden of aan het permanent leven in de ruimte.

Utopia of totale vernietiging
De volgende generaties zullen deze utopische toekomst, waarin afwijkingen, ziekten en uiteindelijk zelfs de dood zullen kunnen worden uitgebannen, al gaan meemaken – tenzij het tot nu toe onuitroeibare wederzijdse wantrouwen tussen landen en volken het wint en zij elkaar met afschrikwekkende biowapens beginnen te vernietigen. Maar misschien kan ook dat wantrouwen -samen met heb- en oorlogszucht- met deze nieuwe gentechnologieën worden uitgebannen.

Xander 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s