IKEA gebruikt politiedata voor screenen van personeel en klanten

Geplaatst: 18 oktober 2012 in Afluisteren

IKEA zou in Frankrijk gebruik maken van informatie uit een database van de politie. De Zweedse meubelgigant zou volgens het blad Le Canard Enchaîné veiligheidsfirma’s ingeschakeld hebben om toegang te verkrijgen tot STIC, een database waarin ‘gevoelige informatie’ dat deel uitmaakt van politieonderzoek gecentraliseerd wordt. IKEA liet werknemers én klanten ‘screenen’

In het STIC-systeem wordt zowel informatie over slachtoffers als verdachten opgeslagen. Instanties of personen die zonder toestemming gebruik maken van de data begaan een misdrijf. Uit mailverkeer waarop ‘Le Canard’ de hand kon leggen blijkt dat de veiligheidsverantwoordelijke van IKEA Frankrijk sinds 2003 systematisch om informatie vroeg over personeel én klanten.

Het ging om gegevens over hun strafblad, inschrijving van hun voertuig en politieke voorkeuren. IKEA betaalde 80 euro per screening. In totaal werd info over 200 personen opgevraagd. De STIC ligt in Frankrijk onder vuur omdat de database onnauwkeurige info zou bevatten. Uit een rapport van de watchdog CNIL blijkt dat amper 17 procent van de documenten in de database accurate info bevat.

Het is ook niet de eerste keer dat IKEA in opspraak komt. In 2010 werd de Zweedse meubelverkoper ook al beschuldigd van racisme en nepotisme. In het boek ‘De Waarheid over IKEA’ werd het bedrijf ook beschuldigd van het toepassen van ‘STASI-methoden’. De Franse radiozender France Info meldt dat tien werknemers nu een klacht willen indienen wegens het ‘illegaal gebruik van persoonlijke data’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s