Amerikaans buitenlands beleid: ook stichtingen bepalen mee…

Geplaatst: 26 maart 2012 in USA

Stichtingen zoals Rockefeller, Ford en Carnegie hebben een belangrijke bijdrage geleverd tot de doorbraak van de Verenigde Staten als wereldmacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van Inderjeet Parmar, professor aan de University of Manchester. Hij voert daarbij aan dat deze organisaties al ruim een eeuw een geschiedenis van politieke activiteit hebben, met verbindingen tot helemaal aan de top van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, het Central Intelligence Agency (CIA) en de National Security Council (NSC).

“Hoewel deze stichtingen vandaag een positieve bijdrage leveren tot de maatschappij, geeft hun geschiedenis duidelijk aan dat onder dat filantropische en progressief uiterlijk vaak een sinistere onderlaag heeft gezeten,” voert Inderjeet Parmar in zijn boek ‘Foundations of the American Century’ aan. “Dat hoeft ook niemand te verbazen wanneer er naar de herkomst van de oprichters van deze fondsen wordt gekeken. Allemaal hadden ze wortels in de opkomst van het Amerikaanse kapitalisme, de gewelddadige strijd tegen de vakbonden en in de politieke corruptie, vooral rond het einde van de negentiende eeuw.”

“De originele oprichters van deze fondsen waren industriëlen en bedrijfsleiders die banden hadden met grote banken en financiële instellingen zoals JP Morgan en Standard Oil,” merkt Parmar nog op. “De fondsen werden dan ook geleid door vertegenwoordigers van een klein select onderdeel van de maatschappij, zoals juristen, executives, persmagnaten en voormalige politici. Dat is vandaag nog altijd het geval.” Volgens Parmar hebben deze stichtingen een grote bijdrage gehad in het Amerikaanse buitenlandse beleid sinds het einde van de Koude Oorlog.

“De netwerken van deze stichtingen stonden centraal in de Amerikaanse strategie van nationale veiligheid sinds de instorting van de Sovjet-Unie,” benadrukt Parmar. “Hoewel de globalisering tot een diversificatie van de leiding over deze fondsen heeft geleid – waardoor vaker vrouwen, kleurlingen of buitenlanders werden opgenomen – blijven ze in essentie elitair, technocratisch en pro-Amerikaans.”

Bron : wereldgeheimen

http://www.wereldgeheimen.nl/wg/index.php?option=com_content&view=article&id=3807:amerikaans-buitenlands-beleid-ook-stichtingen-bepalen-mee&catid=35:amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s