Doktersrecept vanaf 2014: Geïmplanteerde microchip in plaats van pillen

Geplaatst: 1 maart 2012 in Chipimplant
Over slechts enkele jaren zijn pijnlijke injecties niet meer nodig. 
In de VS zijn de eerste testen ermee op mensen met groot succes afgerond: geïmplanteerde microchips die in staat zijn om medicijnen automatisch in het lichaam van de patiënt af te geven. Injecties en uiteindelijk ook pillen worden hiermee overbodig. Researchers denken dat deze microchips al over enkele jaren traditionele doktersrecepten kunnen gaan vervangen.
Robert Langer en Michael Cima, onderzoekers aan het prestigieuze MIT (Massachusetts Institute of Technology) ontwikkelden in samenwerking met MicroCHIPS Inc. in 10 jaar tijd een chip die net onder de huid van een patiënt wordt ingebracht en die mini reservoirs met daarin de voorgeschreven medicijnen bevat. De medicijnen kunnen zowel handmatig -door druk op de chip uit te oefenen- of automatisch in de bloedbaan van de patiënt worden gebracht.
 
In het onderzoek werd de chip ingebracht bij 7 vrouwen tussen de 65 en 70 jaar oud die leden aan botontkalking. Bij alle 7 patiënten deed de chip perfect zijn werk, zonder bijeffecten. De proefpersonen zeiden zelfs vaak te vergeten dat ze een geïmplanteerde chip in hun lichaam hadden gekregen.

Injecties niet meer nodig
De chip wordt vooral als een groot voordeel gezien voor mensen met chronische ziekten (bijv. diabetici) die dagelijks injecties nodig hebben. Een niet voelbare chip die automatisch medicijnen in je lichaam afgeeft zal voor velen een stuk aantrekkelijker zijn dan jezelf dagelijks te moeten behandelen met een injectienaald. Michael Cima wees erop dat het afmaken van medicijnkuren meestal zeer belangrijk is, en dat dit vaak erg lastig is als mensen zichzelf injecties moeten geven. Deze problemen kunnen met de chip volledig worden vermeden.

De chip kan ook worden uitgerust met biosensoren, waardoor een arts kan aflezen hoe goed het medicijn in het lichaam van de patiënt aanslaat en de chip desnoods op afstand de opdracht kan geven om de afgifte van de medicatie te verhogen of te verlagen. Op dit moment kan het draadloos herprogrammeren van de chip slechts op zeer korte afstand gebeuren, maar de researchers werken aan een systeem waarmee dit verbeterd kan worden.
‘Telemedicijn’ vanaf 2014 
De ontwikkeling van een dergelijk ‘telemedicijn’, zoals mede onderzoeker Robert Langer het noemde, neemt met de nieuwe technologie een grote vlucht. ‘Het samengaan van medicijnafgifte en elektronische technologieën geeft artsen een real-time verbinding met de gezondheid van de patiënt, en patiënten worden verlost van de dagelijkse herinnering, of last, aan hun ziekte doordat de noodzaak van regelmatige injecties wordt opgeheven.’
De volgende stap is de chip geschikt te maken voor meerdere soorten ziekten, zodat in de toekomst ook pillen kunnen worden vervangen. MicroCHIPS Inc. is van plan om in 2014 officiële toestemming voor het gebruik van de chips aan te vragen. (1)

Twee weken geleden meldden we dat in Groot Brittannië het omgekeerde gebeurd. Daar worden dit jaar medicijnen voorzien van ingebouwde microchips, die na inname een signaal afgeeft aan een klein apparaatje dat op of in het lichaam wordt gedragen, zodat er ook via deze weg meer controle is op de regelmatige inname van medicijnen.

Xander
(1) Forbes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s