VS weten alles over Navo-baas en sturen hem bij

Geplaatst: 13 februari 2011 in Afluisteren
De Amerikanen hebben goede, betrouwbare bronnen bij de stafmedewerkers van Navo-chef Rasmussen.

De Amerikaanse ambassadeur op het Navo-hoofdkwartier in Brussel is zeer goed geïnformeerd over de plannen en de activiteiten van Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de Navo.

Niet alleen heeft de Amerikaanse delegatie een vaste Amerikaanse verbindingsman op zijn kantoor, zij krijgt ook geregeld informatie van ‘goede, betrouwbare bronnen’ uit de kring van Rasmussens stafmedewerkers. ‘Strictly protect’, dat is de term die de ambassadeur voor die bronnen in zijn communicatie met Washington gebruikt.

Uit de diplomatieke mails, die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de Amerikaanse ambassadeur Ivo Daalder nauwlettend toekijkt hoe secretaris-generaal Rasmussen optreedt. Op basis van de informatie van zijn geheime bronnen grijpt Daalder in als Rasmussen buiten de lijntjes wil kleuren.

De Amerikanen hebben, op basis van die vertrouwelijke informatie, de inhoud van Rasmussens eerste publieke speech bijgestuurd zodat de toespraak in overeenstemming was met de uitgangspunten van de Navo.

Ambassadeur Daalder wist dat de secretaris-generaal een brief aan de Afghaanse president Karzai had geschreven om zijn afschuw uit te drukken tegen de shariawet, terwijl de Navo-leden hadden beslist dat ze geen commentaar zouden geven. De Amerikanen wisten ook dat het bezoek dat Rasmussen aan Rusland had gebracht, niet zo succesvol was als de verhalen die hij daar zelf over vertelde.

Al die informatie konden de Amerikanen officieel niet hebben, maar ze kregen het van hun ‘bronnen’.

Verscheidene diplomaten vertellen dat ze niet verbaasd zijn dat de Amerikanen het reilen en zeilen van de secretaris-generaal nauwgezet volgen. De Verenigde Staten leveren nu eenmaal de grootste bijdrage aan de Navo, zowel in dollars als in soldaten. Dat is de wet van de grootmachten, zeggen de diplomaten. Volgens een woordvoerder van de Navo hebben de grote lidstaten altijd iemand in het team van de secretaris-generaal. ‘We weten allemaal wie hen betaalt en aan wie ze rapporteren.’

In de diplomatieke mails die vanuit Evere naar Washington werden gestuurd, werd veel meer geklaagd over Rasmussen dan over zijn voorganger, de Nederlander Jaap de Hoop-Scheffer. Volgens verscheidene diplomaten wil Rasmussen een eigen koers varen. ‘Hij is een voormalige premier en denkt daarom dat hij onafhankelijker kan werken dan zijn voorganger’, schrijft Ivo Daalder in zijn diplomatieke mail.

Anders Fogh Rasmussen functioneert als een CEO, die zichzelf als doel heeft gesteld om de Navo te hervormen. Hij wil snel beslissingen nemen en wordt kregelig van het langdurig overleg dat aan sommige besluiten voorafgaat, zo vertellen verscheidene diplomaten ons.

De secretaris-generaal en de Amerikaanse ambassadeur wilden niet reageren op ‘informatie die afkomstig is uit Wikileaks’.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110211_014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s