Niet-veroordeelde Bradley Manning gefolterd in Amerikaanse gevangenis

Geplaatst: 2 februari 2011 in Internet

Foto : Bradley Manning, wordt beschuldigd van video’s door te hebben gespeeld waar men ziet hoe het VS-leger in Irak onschuldige burgers vermoord.

Amnesty International wil dat de Britse regering zich inzet voor de gedetineerde Amerikaanse militair Bradley Manning, die verdacht wordt van het doorspelen van vertrouwelijke documenten naar onthullingssite WikiLeaks.

De 23-jarige Manning zit volgens Amnesty in de Verenigde Staten gevangen onder onmenselijke omstandigheden, hoewel hij niet is veroordeeld. De organisatie vindt dat de Britse regering moet verzekeren dat zijn detentie aan de internationale regels voldoet, omdat de moeder van Manning Britse is.

“Mannings afkomst betekent dat de Britse regering van de VS moet eisen dat zijn detentie geen invloed heeft op zijn vermogen om zichzelf te verdedigen”, aldus Kate Allen, directrice van de Britse tak van Amnesty. Volgens haar moet het Britse ministerie van Buitenlandse zaken Manning bijstand verlenen “net als iedere andere Britse gedetineerde in het buitenland.”

Manning krijgt geen kussen of dekens en wordt elke vijf minuten in zijn slaap gestoord. Dit is een vorm van psychologische foltering. Zonder slaap maakt men het slachtoffer gek. Ook moet hij soms al zijn kleren behalve zijn ondergoed afgeven. “De militaire autoriteiten schijnen alle middelen die hun ter beschikking staan te benutten om hem te straffen zolang hij vastzit. Dat ondergraaft de ook in de Verenigde Staten geldende regel dat iemand pas schuldig is als hij is veroordeeld,” aldus Amnesty vorige week.

Manning werd in mei opgepakt, nadat WikiLeaks een video had verspreid waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter burgers en medewerkers van het persbureau Reuters in Irak doodschoten. Het Amerikaanse terreurleger wil namelijk zonder problemen onschuldige burgers doodschieten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s