Wat betekent de hogere rente voor uw portefeuille?

Geplaatst: 8 december 2010 in Economische slavernij

door Peter Van Maldegem

De Belgische langetermijnrente steeg de voorbije dagen tot meer dan 4 procent en noteert op het hoogste peil in 1,5 jaar. Wat zijn de gevolgen van die hogere rente?

Eind augustus noteerde de Belgische langetermijnrente nog op een dieptepunt van 2,82 procent. Vandaag komt de rente al boven de 4 procent uit. Ook andere landen, vooral dan Ierland en de Zuid-Europese landen, zagen de rente de voorbije maanden gevoelig oplopen. Die toename heeft verschillende gevolgen. We zetten de belangrijkste op een rij.

1/ Staatsschuld wordt groter

Een hogere langetermijnrente betekent dat landen een hogere rentevergoeding moeten betalen als ze nieuwe schulden aangaan. Voor 2011 plant België nieuwe obligatie-uitgiften met een waarde van 42 miljard euro. Een rentestijging met 1 procentpunt betekent dus dat ons land 420 miljoen euro extra rente moet uitkeren. Stijgende rentes kunnen dus de overheidsschulden doen oplopen en een rentesneeuwbal op gang brengen. Een hogere staatsschuld mondt meestal uit in hogere belastingen.

(Nvdr : rentestijging betekent dat de loonslaven meer moeten bijdragen aan de winsten van een paar internationale bankiers. Het geld van rente en meer rente gaat ergens naartoe.)


2/ Koersverliezen op obligaties

Hogere rentes gaan hand in hand met lagere obligatiekoersen. Die lagere koersen betekenen een (virtueel) verlies voor wie ze in portefeuille heeft. Vooral verzekeringsondernemingen hebben grote posities in overheidsobligaties en lijden dus wellicht het meest onder de oplopende rentes.

3/ Kasbons en termijnrekeningen aantrekkelijker

De tarieven op kasbons en termijnrekeningen hangen samen met de evolutie van de langetermijnrentes. Hogere rentes zijn dus positief voor spaarders die in kasbons of termijnrekeningen willen beleggen. Dat zagen we de voorbije weken, toen heel wat banken de rente op deze langlopende spaarproducten optrokken. De rentes op spaarboekjes wijzigen voorlopig niet. Daar nemen de banken eerder de kortetermijnrente als referentie.

4/ Hypothecaire leningen duurder

Ook de tarieven van hypothecaire leningen hebben een relatie met de langetermijnrentes. Hoe hoger die rentes, hoe duurder het wordt om geld te lenen bij de bank. De voorbije weken hebben de banken de tarieven op hun hypothecaire kredieten opgetrokken.

5/ Negatief voor aandelen

Lage langetermijnrentes zijn doorgaans gunstig voor aandelen. Aangezien vastrentende producten in zo’n omgeving nauwelijks opbrengen zijn er nog weinig alternatieven voor aandelen. Hierdoor stroomt er vaak meer geld in de richting van risicokapitaal. Bovendien maken analisten in hun waarderingsmodellen van aandelen gebruik van de langetermijnrente (risicovrije rente). Hoe lager de rente, hoe hoger doorgaans de waardering. Dat komt omdat toekomstige winsten bij lage rentes vandaag meer waard zijn. Een stijgende rente is dus doorgaans minder goed nieuws voor aandelen.

http://netto.tijd.be/sparen_en_beleggen/beleggen/Wat_betekent_de_hogere_rente_voor_uw_portefeuille-.8996798-2213.art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s