Naar 2 euro voor 1 liter benzine?

Geplaatst: 8 december 2010 in Economische slavernij

De olieprijs zit in de lift, waardoor de maximumprijs van benzine vandaag stijgt met 4 cent tot 1,538 euro per liter. Waar ligt de grens? Betalen we binnenkort meer dan 2 euro voor een liter benzine?

De prijs van Brent-olie uit de Noordzee klom gisteren (7/12) boven 92 dollar per vat. Daarmee kost aardolie bijna 10 procent meer dan 10 dagen geleden. Dat weerspiegelt zich ook in duurdere olieproducten. Zo betaalt u aan de pomp ondertussen 1,538 euro voor een liter benzine, dat is het hoogste peil sinds september 2008. Ook de prijzen van diesel en huisbrandolie noteren op het hoogste peil sinds twee jaar.

We stellen vast dat de wereld-energie-lobbies de prijzen van olie kunstmatig hoog houden. Deze kunstmatige hoge basisprijs wordt in vele landen nog eens extra verhoogd met zware bijna ondraaglijke belastingen (accijnzen). Energie wordt een middel om de rijke klassen nog rijker te maken. De armen worden armer. Velen kunnen zich geen auto meer veroorloven. Het gebrek aan mobiliteit gecombineerd met de druk van de RVA om te schorsen, zorgt ervoor dat loonslaven zonder vervoer het eerste beste slecht betaalde baantje moeten aannemen.

Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Belgische petroleumfederatie ziet drie oorzaken voor de duurdere olie: de stijgende vraag vanuit het Verre Oosten, de koudegolf in Europa en Noord-Amerika waardoor het olieverbruik stijgt en de dollarkoers. Als de dollar daalt, zoals de voorbije week, dan kopen sommige beleggers grondstoffen zoals olie.

Vraag is natuurlijk welke richting het uitgaat met de olieprijs. Olieanalisten van zakenbanken als Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase en Bank of America Merrill Lynch zien de olieprijs in 2011 weer de grens van 100 dollar voor een vat ruwe olie doorbreken, zo blijkt uit een rondvraag van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg.De laatste keer gebeurde dat in 2008. In juli van dat jaar piekte de olieprijs tot 145 dollar voor een vat ruwe olie.

Alex Martens, oliespecialist van KBC Asset Management ziet het niet meteen zo’n vaart lopen. “De olieprijs schommelde lang tussen 70 en 85 dollar per vat, maar daarvan zijn we nu losgebroken. We verwachten dat de olieprijs volgend jaar in een nieuwe schommelingsmarge van 85 tot 100 dollar zal bewegen, omdat het duidelijk is dat het aanbod de vraag volgend jaar niet kan volgen. Voor 2012 ziet het plaatje voor het aanbod er nog slechter uit. Een olieprijs van meer dan 100 euro wordt vanaf dan heel waarschijnlijk.”

Wat betekent dat voor benzineprijzen? Samen met de hoge olieprijs in 2008 piekte de benzineprijs toen tot 1,610 euro per liter. Ondertussen zijn we nog ver verwijderd van een olieprijs van 145 dollar. Toch ligt de huidige benzineprijs niet zo heel ver van het recordniveau in 2008. Moeten we dan vrezen voor benzine tegen 2 euro per liter als de olieprijs verder stijgt?  “Als de prijs van ruwe olie stijgt, dan zal de prijs van benzine ook stijgen. Maar dat gebeurt niet één op één. De absolute belastingdruk op benzine en diesel houdt geen gelijke tred met de stijging van de brandstofprijzen”, verklaart Martens. Accijnzen op petroleumproducten worden niet proportioneel doorgerekend maar vertegenwoordigen een vast bedrag. Bij stijgende prijzen neemt hun belang af, waardoor de prijzen van afgewerkte producten minder snel stijgen.

Dat fenomeen deed zich ook voor in 2008. In februari van dat jaar schommelde de olieprijs rond 90 à 100 euro per vat ruwe olie, een niveau dat vergelijkbaar is met vandaag. Dat vertaalde zich in een benzineprijs van ongeveer 1,5 euro. Zes maanden later zou de olieprijs pieken tot 145 dollar.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s