WikiLeaks-oprichter: “Als mij iets overkomt, wordt álles openbaar gemaakt”

Geplaatst: 7 december 2010 in Geen categorie

Julian Assange, de stichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zal zichzelf mogelijk vandaag al aangeven bij de politie nadat de Zweedse autoriteiten een nieuw internationaal aanhoudingsbevel uitvaardigden. Hij wordt gezocht wegens aantijgingen van seksueel misbruik in Zweden. Het is duidelijk dat alle wettige en onwettige middelen gebruikt worden om de man op te ruimen. Intussen zijn advocaat wel over zijn ‘levensverzekering’: een gigantisch databestand dat openbaar wordt gemaakt indien Assange iets overkomt.


Assange zal zich naar verwachting binnen de 24 uur aanmelden bij een politiekantoor. De Australiër houdt zich momenteel nog schuil in het zuidoosten van Engeland, maar daar kan snel verandering in komen. “Mijn cliënt voert momenteel gesprekken om zich vrijwillig bij de politie te melden”, zegt zijn advocaat Mark Stephens.

Het mag duidelijk zijn dat Assange en zijn entourage vrezen voor vergelding na de vele militaire, politieke en diplomatieke onthullingen via zijn site WikiLeaks. Maar ze waarschuwen iedereen die hen monddood wil maken: “Mijn cliënt heeft een ‘thermonucleair wapen’ aan ongepubliceerde documenten die dan zal ontploffen”, zegt Stephens.

De ‘bom’ waarvan sprake is een enorm bestand van 1,3 gigabyte met daarop de volledige versies van alle VS-informatie die de site ooit ontvangen heeft. Dat bestand werd wijd verspreid, en indien Assange door de Zweden wordt veroordeeld voor seksueel misbruik, in de VS door het gerecht als verrader wordt gebrandmerkt of indien hij door tegenstanders wordt vermoord, dan ontploft die bom. Op dat moment zal immers de encryptiesleutel worden vrijgegeven waarmee het bestand kan worden gelezen.

Assange noemt het bestand zijn levensverzekering. Het zou alle namen, adressen en andere details bevatten die werden verwijderd om soldaten, spionnen en andere bronnen te beschermen. “WikiLeaks werd wereldwijd het slachtoffer van cyberaanvallen en censuur”, zegt de advocaat. “Ze moeten zichzelf beschermen.”

De achterdocht van Assange en co is begrijpelijk. Gisteren kreeg Assange een nieuwe opdoffer te verwerken toen de Zwitserse autoriteiten een van zijn rekeningen sloten, waarmee hij WikiLeaks financierde. Reden voor de sluiting is dat Assange een vals adres zou hebben opgegeven bij de financiële instelling. Maar de druk op de 39-jarige Australiër wordt ook op criminele manieren opgevoerd sinds de jongste WikiLeaks-onthullingen.

“Meneer Assange wordt gedwongen om ‘low profile’ te leven nadat verschillende doodsbedreigingen tegenover hem werden geuit”, zegt WikiLeaks-woordvoerster Kristinn Hrafnsson.

En dan is er uiteraard nog de affaire rond seksueel misbruik in Zweden waarvoor Assange wordt gezocht. Veel medestanders van Assange vermoeden in de aanklacht een poging om een ‘lastige pottenkijker’ het zwijgen op te leggen. Het Zweedse Hooggerechtshof wil Assange ondervragen in een zaak van ‘verkrachting, seksueel geweld en onwettige dwang’ nadat hij in beroep ging tegen twee verdicten van lagere rechtbanken. Assange heeft de aantijgingen steeds met klem ontkend.

“We zullen al het mogelijke doen om te vermijden dat mijn cliënt wordt uitgeleverd”, zegt zijn raadsman. “Hij heeft sinds augustus vorig jaar verschillende pogingen ondernomen om de Zweedse openbaar aanklager te ontmoeten.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s