De nieuwe Wereld Orde en Financiële toezicht

Geplaatst: 29 november 2010 in New World Order

Time magazine voorspelt een “Nieuwe Wereld Orde” met een Internationale Big Brother voor het globale financieel systeem.

In de afgelopen weken, heeft de wereld beleefd toekeken hoe de zaken rond de fiscale stimulus en de laatste bank-bailout plannen in Washington liepen.

Ja, er zijn sommigen overzee die niet tevreden zijn met de “koop Amerikaan” bepalingen in de stimuluswet, maar grotendeels willen ambtenaren elders niet op de tenen stappen van de nieuwe president die zij zo gunstig beoordeelden. Zij willen ook geen wetgeving in gevaar brengen waarvan zij hopen dat het de wereldeconomie zal helpen.

Wacht slechts een paar maanden. Niettemin zien politici van Peking tot Berlijn naar Brazilië de huidige crisis als product van een niet functionerende globale financiële infrastructuur die door de VS wordt overheerst, en zij zullen spoedig grote veranderingen doorvoeren – als de Amerikanen het leuk vinden of niet.

Dit alles zal vorm beginnen te krijgen op 2 april, wanneer de newish internationale organisatie die bekend staat als de G20 – leiders van 19 van de grootste nationale economieën in de wereld plus de Europese Unie bijeenkomen in Londen.

Een officieuze vergadering heeft reeds plaatsgevonden op het Economische Wereld Forum in Davos, Zwitserland waar G20 ambtenaren (met de opvallende uitzondering van die van de VS) toespraken hielden, in zalen aan het converseren waren en een betekenis gaven aan de richting waar de wereld naar toe wil buiten de VS (Read TIME’s special report on Davos 2009.)

De globale discussie over de financiële crisis is opvallend anders dan die in de VS. Hier gaat het debat nog over of de crisis het resultaat is van teveel overheid interferentie in de huizenmarkt of te weinig overheidsregelgeving in de financiële markten.

In de rest van de wereld is dit geen debat: de ontoereikende en inconsistente financiële regelgeving wordt uniform beschuldigd.

Wat meer een consensus onder de Ministers van Financiën en centrale bankdirecteuren in de wereld schijnt te zijn, is dat de belangrijkste onderliggende oorzaak van de crisis een uit evenwicht gebrachte controlesysteem is van globale kapitaalstromen waarin een aantal landen met grote uitgaven (hoofdzakelijk de VS) reusachtige schulden maakten terwijl de grote spaarders (bijvoorbeeld: China en India,) surplussen hamsterden.

Op het regelgevende front, is de weg naar een nieuwe globale benadering vrij duidelijk. Vorige lente kwamen de leiders van de G7, een club van rijke naties, overeen om een “college van supervisors” te creëren om regelgeving van multinationale banken strakker te coördineren.

De groep van Dertig, een invloedrijke organisatie van huidige en voormalige centrale bankiers en financiële regelgevers, adviseerden in januari om ” systematisch significante” financiële instellingen (die te groot zijn om in te storten) vooraf worden geïdentificeerd en onderworpen aan hogere eisen en strakkere regelgeving. (See who’s to blame for the financial crisis.)

Maar toch bepaalden de regelgevers in de wereld al gezamenlijk de bank kapitaal hoofdnormen vóór de huidige crisis. Het deed ons veel goed. Dus zijn er nu ook veel besprekingen over de behoefte voor een nieuwe architectuur – een ” nieuw Bretton Woods” was een uitdrukking die in Davos weergalmde – om de globale financiële stromen te beteugelen.

Bretton Woods is een berg resort in Newhampshire waar in 1944 de Verenigde naties bijeenkwamen – met de VS die over bijna alles de leiding had – om een naoorlogse financieel systeem te plannen. De verwezenlijkingen van Bretton Woods omvatten het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de Wereldbank en een kwart eeuw van vaste wisselkoersen die om de VS dollar werd gebouwd en met goud verbonden.

De vaste wisselkoers en de goudstandaard ontrafelden in de jaren ’70 en sindsdien hebben wij een systeem waar de IMF zo nu en dan instapt om de landen te helpen die in een monetaire crises verkeren (gewoonlijk, het opleggen van harde termijnen in het proces) zonder echte controle over het globale financiële systeem uit te oefenen.

Na de instorting van de marktmunt in de jaren ’90, waarin de hulp van het IMF; niet veel hulp bood, was de les die opkomende economieën leerden, landen zoals China en India, dat zij gigantische dollar reserves moesten opbouwen om hun munten te beschermen.

Om die reserves op te bouwen, stelden zij grote handels surplussen in werking, die hoofdzakelijk door de handelstekorten in de VS werden toegelaten en beurtelings door enorme gedragen vanuit de hele wereld te lenen.

Het was een uiterst uit evenwicht gebrachte financieel ballet, dat nu volledig is ingestort.

Volgens velen buiten de VS (en sommigen binnen de VS), is de enige manier om een dergelijke overmaat te beperken, een groter en krachtiger IMF dat als centrale wereld bank dienst kan doen – en kan ingrijpen wanneer nodig. Terwijl iedereen het ermee eens is dat de nieuwe IMF minder overheerst zou moeten worden door de VS en West Europa, worden de zaken controversieel zodra u voorbij stemrecht gaat.

Zouden de kapitaalstromen beperkt moeten worden? Zouden er grenzen moeten zijn voor handelstekorten en surplussen? Zou het IMF, landen moeten bevelen, en zelfs de VS? Als het antwoord op al deze vragen ja is, dan zal het globale kapitalisme een nieuwe en mindervrije dramatische era ingegaan.

Bron : http://endtimes.punt.nl/?id=503774&r=1&tbl_archief=&

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s