Nieuws: Fed wil weer massaal dollars bijdrukken

Geplaatst: 20 oktober 2010 in Eén wereldmunt, Economische slavernij

Door Mathijs Bouwman

De Fed wil weer massaal dollars bijdrukken om deflatie te voorkomen. Het buitenland betaalt de prijs van dit roekeloze beleid. Vooral Europa, want Bernanke drijft de eurolanden uit elkaar.

Geldkraan open
Nog een paar weken en dan gaat de geldkraan in de Verenigde Staten weer wijd open. Zoveel valt af te leiden uit de notulen van de laatste vergadering van het FOMC, het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve.

Kwantitatieve verruiming
Daarin wordt de Amerikanen een nieuwe ronde van ‘kwantitatieve verruiming’ in het vooruitzicht gesteld. Al in november zou de Fed kunnen beginnen met het aankopen van staatsobligaties en bijdrukken van dollars, denken analisten.

Zimbabwaanse praktijken
Voor Europeanen klinkt het als een waanzinnig beleidsexperiment, dat veel weg heeft van de politiek waarmee de centrale bank van Zimbabwe het land naar de afgrond leidde. Het leidt maar tot hyperinflatie. Maar voor Fed-president Ben Bernanke is het opstarten van de kwantitatieve verruiming een logische stap.

Inflatie en werkloosheid
De Fed heeft een mandaat met twee doelstellingen: inflatie mag niet te hoog, maar ook zeker niet te laag zijn, en de werkloosheid moet onder de duim worden gehouden. Aan beide doelstellingen kan de Fed momenteel niet voldoen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s