“Jezus redt” moet van het dak af of dwangsom !

Geplaatst: 16 augustus 2010 in Censuur
Een evangelist uit Giessenburg (Zuid-Holland) moet de tekst ‘Jezus redt’ definitief van het dak van zijn boerderij langs de A15 halen. Dat heeft de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Giessenlanden besloten, zo maakte een woordvoerder bekend.

De tekst moet binnen acht weken van het dak zijn verwijderd. Doet Joop van Ooijen dat niet, dan legt de gemeente hem iedere week een dwangsom van 500 euro op, met een maximum van 13.000 euro.

Van Ooijen schilderde ‘Jezus redt’ met grote witte letters op het zwarte dak van zijn boerderij. De gemeente sommeerde de evangelist vorig jaar al die tekst weg te halen. Een tekst op het dak zou namelijk niet in het landschap passen. De inhoud van de boodschap speelt geen enkele rol, benadrukt de gemeente. De evangelist tekende daarop bezwaar aan.

De gemeente Giessenlanden heeft dictatoriaal een dwangsom van 15.000 euro opgelegd aan een inwoner van Giessenburg die de tekst ,,Jezus Redt” in grote witte letters op het dak van zijn boerderij heeft staan. De gemeente wil die tekst weg hebben. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
Uitspraak : dwangsom !

Het college van Giessenlanden vindt de tekst, die vanaf de openbare weg duidelijk te zien is, in strijd met de gemeentelijke welstandsnormen en sommeerde de man de letters weg te halen. De man vond dat een aantasting van zijn grondrechten en maakte er een zaak van.

De raad erkent dat de grondrechten van de man worden beperkt, maar vindt dat in dit geval gerechtvaardigd. De dwangsom komt volgens de afdeling bestuursrechtspraak ,,tegemoet aan een dringende maatschappelijke behoefte en staat deze in een redelijke verhouding tot het nagestreefde doel”.

De persoon in kwestie, Joop van Ooijen, toonde zich dapper en niet onder de indruk van de uitspraak. ,,Het maakt mij niet uit. Ik laat de tekst staan en ik ga in hoger beroep.” Ook de dwangsom van 15.000 euro die Giessenlande hem oplegde, brengt hem vooralsnog niet op andere gedachten. ,,Dat wordt toch steeds weer uitgesteld.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s