Indonesië wil verplichte implantatie RFID-chips HIV/AIDS-patiënten

Geplaatst: 28 november 2008 in Chipimplant
Indonesië staat op het punt een wet aan te nemen om bij HIV/AIDS-patiënten in de afgelegen provincie Papua gedwongen RFID-chips onder de huid te implanteren. Het doel is om ‘seksueel agressieve’ patiënten, mensen die bewust anderen infecteren met HIV, te identificeren, op te sporen en te kunnen straffen.
De technische en praktische details van het plan moeten nog worden uitgewerkt, maar het wetsvoorstel heeft inmiddels de volledige steun van het provinciale bestuur. Als het voorstel zoals verwacht wordt aangenomen, zal de wet al volgende maand in werking treden. HIV/AIDS-patiënten die dan nog bewust anderen infecteren door bijvoorbeeld het hebben van onbeschermde seks en betrapt worden, krijgen dan een celstraf van 6 maanden of een boete van $ 5000.
Indonesië heeft één van de snelst groeiende populaties HIV/AIDS-patiënten. Op een bevolking van 235 miljoen zijn inmiddels 290.000 mensen geïnfecteerd. In Papua, met 2 miljoen inwoners, is het aantal geïnfecteerden echter 15 x hoger dan het nationale gemiddelde. 61 van de 100.000 inwoners van Papua heeft HIV/AIDS. Gebrek aan kennis wordt als belangrijkste oorzaak van dit zeer hoge percentage genoemd.
Hoewel alleen ‘seksueel agressieve’ HIV/AIDS-patiënten de verplichte implantatie krijgen, is vooralsnog onduidelijk hoe deze groep geïdentificeerd moet worden en weet men dus ook niet om hoeveel mensen het precies gaat.
Nancy Fee, coördinator van UNAIDS, sprak haar grote zorg uit over het plan en noemt de maatregelen een onwettelijke en onnodige inbreuk op de privacy van HIV/AIDS-patiënten. Volgens haar hebben ervaringen in andere landen aangetoond dat dergelijke onderdrukkende maatregelen om de verspreiding van AIDS in te dammen, geen zin hebben.

Lokale AIDS-aktivisten noemen het wetsvoorstel ‘weerzinwekkend’. ‘Mensen met AIDS zijn geen beesten; we moeten hun rechten respecteren,’ aldus Tahi Ganyang Butarbutar, een prominente Papuaanse aktivist. Volgens hem is de beste manier om de verspreiding van AIDS tegen te gaan het zorgen voor betere voorlichting en het gebruik van condooms.

Xander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s